Välj en sida

FamilyTreeDNA, FTDNA, har som enda leverantör tre olika typer av test.

– Autosomalt, det vanliga testet som visar träffar med de som är släkt genom de närmaste generationer. Och du får en karta.

– mtDNA (raka moderslinjen)

– Y-DNA (raka faderslinjen, enbart för män)

Att kunna följa sin raka faders- eller moderslinje bakåt är unika tester, där FTDNA har de absolut största jämförande databaserna i hela världen. Ingen annans stans hittar du mer information om dessa linjer, från nutid till långt tillbaka.

 

Till dig som nu passat på att köpa ett första DNA-test från FamilyTreeDNA väntar en spännande tid framöver. När du får resultatet finns det många släktforskarföreningar som kan ge dig råd och stöd i hur du tolkar resultatet. Det finns även företag som har kurser och ger råd.

Stor hjälp kan du också ha av Peter Sjölunds bok Från DNA-test till släktträd som finns att köpa i din lokala släktforskarförening eller i Rötterbokhandeln. Och missa inte facebook-gruppen DNA-anor (se rutan till höger).

Fortsätt prata DNA och sånt

Visst är det trevligt att träffas. Just nu så har vi inte möjlighet att göra det öga mot öga, men vi som svarade under live-cafét finns också i facebookgruppen DNA-anor. Har du frågor , synpunkter eller berättelser, sök dig dit så fortsätter vi vårt samtal.