Välj en sida

Härryda Hembygdsförening

Härryda hembygdsförening är en förening som arbetar för att bevara dåtid i vår nutid.

Att hitta en stengrund efter sina förfäders lilla stuga kan vara mycket känslosamt men också viktigt för att förstå sin plats i världen. I Härryda finns mycket gammal industrihistoria. I dessa skogsbygder försåg man Göteborg med förnödenheter av alla de slag. Det var pråmknän, stegar, flaggstänger, fisklådor men också smör, ägg och bär från skogen. På jul sålde man granar på torgen i Göteborg. Många flyttade till staden för att arbeta och stadsborna kom till Härryda som sommargäster.  Det har i flera århundraden varit ett viktigt samarbete mellan staden och landet inte minst för att man försåg Göteborg med stadssoldater då staden grundades och som fortsatt så under flera hundra år.

Härryda Hembygdsförening anordnar vår-, höst och julmarknader samt våffelkvällar på sommaren. På vintern blir det berättarkvällar med föreläsare. Vi har kulturvandringsleder, slåtteräng, linodling samt ett museum med olika teman. Just nu mat genom tiderna. I Alfreds stuga väver man. Du kan hyra vår storstuga för t.ex. fest eller bröllop.

Vill du bli medlem, avgiften är 100 kr/år. Swish 0760443837 eller bg 642-5268 ange namn och adress.

Vi finns på gården Häradsdomarens i Härryda. Vi tar även hand om det gamla torpet Kärrsjöstrand. Tidigare ett soldattorp från år 1776.

Hemsida: hembygd.se/harryda

Facebook finns vi som grupp, Härryda Hembygdsförening

Bilder från Härryda Hembygdsförenings Facebooksida.